Štete na vozilima

Kada se dogodi prometna nesreća?

Prometne nesreće su naša svakodnevnica. U slučaju nastanka prometne nesreće; vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je nastala manja materijalna šteta na vozilima, po mogućnosti fotografiraju vozila u sudarnim pozicijama sa više strana, kao i tragove kočenja na kolniku i otpale polomljene dijelove na kolniku, a zatim su dužni ukloniti vozila s kolnika i omogućiti neometano odvijanje prometa. Nakon popunjavanja Europskog izvješća o nezgodi mogu napustiti mjesto nezgode. Ovaj obrazac služi za utvrđivanje činjeničnog stanja o nastanku prometne nesreće i ne znači da je među vozačima postignuto suglasje u pogledu krivnje za prometnu nezgodu, niti se potpisom priznaje krivnja.

Central osiguranje savjetuje da se ipak u ovom slučaju o prometnoj nezgodi izvijesti nadležna policijska stanica radi evidentiranja iste I sačinjavanja uviđaja. Obavezno pozvati policiju ako je među sudionicima postoje nesuglasice tko je kriv za prometnu nesreću, ili ukoliko je vozilo koje Vas je oštetilo: neosigurano, inozemnih registarskih oznaka, ili vozač štetnik vidno pod utjecajem alkohola ili opijata.

U slučaju prometne nesreće s većom materijalnom štetom ili u kojoj je netko teško ozlijeđen ili izgubio život, sudionici nesreće moraju ostati na mjestu prometne nesreće, te poduzeti sve moguće radnje da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće. O prometnoj nesreći potrebno je obavijestiti policiju, te pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.

Prijava štete po polici autoodgovornosti

Prijava štete osiguranja od automobilske odgovornosti može se izvršiti dolaskom u najbližu podružnicu Central osiguranja, putem pošte ili faxa. Stručna služba za procjenu šteta Central osiguranja će Vas kontaktirati i u dogovoru sa Vama organizirati procjenu štete u najkraćem roku.

Ukoliko želite prijavu izvršiti dolaskom u prostorije Central osiguranja, putem pošte ili faxa, priloženi odgovarajući obrazac Prijave štete ispunite te ga dostavite uz zajedno sa slijedećom dokumentacijom:

• obrazac za prijavu štete
• kopija prometne dozvole oštećenog vozila
• kopija police osiguranja AO
• kopija vozačke dozvole (ako vozilo nije bilo parkirano)
• kopija Zapisnika o alkotestiranju (ukoliko je provedeno)
• kopija policijskog zapisnika (ukoliko je policija radila zapisnik)*
• medicinsku dokumentaciju kod nematerijalne štete
• dokaz o vlasništvu u slučaju oštećenja imovine (ZK izvadak)

* Ukoliko policija nije pozvana na uviđaj prometne nesreće, svi sudionici prometne trebaju se javiti u najbližu podružnicu Central osiguranja radi rekonstrukcije nastanka prometne nezgode.

Popis naših podružnica

Obrasci za prijavu štete

1. Prijava i zahtjev za nadoknadu štete iz AO (materijalna)
2. Prijava i zahtjev za nadoknadu štete iz AO (nematerijalna)
3. Prijava i zahtjev za uslužnu procjenu štete*
4. Izjava osiguranika/vozača o prometnoj nezgodi **

* Popunjava se kada se nezgoda dogodila bez drugog sudionika (vozila)
**Popunjava vozač čije je vozilo osigurano u Central osiguranju i koji je skrivio prometnu nezgodu prijavljenu po Europskom izvješću.

Prijava štete po polici kasko osiguranja

Ukoliko ste vlasnik police kasko osiguranja i dogodila vam se nesreća sa vozilom, prijavu štete možete izvršiti u najbližoj podružnici CENTRAL OSIGURANJA. Stručna služba za procjenu šteta CENTRAL OSIGURANJA će Vas kontaktirati i u dogovoru sa Vama organizirati procjenu štete u najkraćem roku. Za prijavu štete potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

• kopiju police kaska
• kopiju prometne dozvole za vozilo
• kopija vozačke dozvole (ako vozilo nije bilo parkirano)
• kopija Zapisnika o alkotestiranju (ukoliko je provedeno)
• kopija policijskog zapisnika ili kopija zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka (ukoliko je policija radila zapisnik)*

* Obavezno obavjestiti policiju radi pravljenja očevida u slučaju: krađe vozila ili dijelova ili osigurane opreme, prometne nezgode nakon koje vozilo nije u voznom stanju (obavezan i alkotest vozača), sudara sa životinjama, eksplozije, požara.

Popis naših podružnica


Obrasci za prijavu štete

1. Prijava i zahtjev za nadoknadu štete iz kaska - cestovna vozila
2. Prijava i zahtjev za nadoknadu štete iz kaska - tračna vozila
3. Prijava i zahtjev za nadoknadu štete iz kaska - letjelice
4. Prijava i zahtjev za nadoknadu štete iz kaska - plovila